Honlap optimalizálás - spam blog?

Vagy másfél hónapja történt: a Blogger értesített, hogy egyik blogomat spamblognak minősítették, ezért törölték. Hm. Kicsit nagyon meglepődtem. A blog ugyan nem volt valami nagy szám, de korábban már 3-as PR-értéket kapott. Az ember azt gondolná, hogy ha a Google ilyen magasra értékel egy lapot, akkor a Google blogrendszerre, a Blogger (blogspot.com) sem gondolhatja, hogy haszontalanság, sőt, törölni való ártalmas spam. Megvonogattam a vállam, de mivel túl értékes anyag valóban nem volt ebben a blogban (nő jó, lényegében másodközlő hely volt, de hát saját posztjaim újraközlése már csak mégsem nevezhető spammolásnak). Mivel éppen elég sok más dolgom volt, különösebben nem foglalkoztam az esettel, igazi veszteség nem ért, bár természetesen sajnáltam, hogy az erről a blogról küldött jó kis linkek elvesztek.

A gyomrom akkor ugrott össze, amikor ezek után nem tudtam belépni a Google-fiókomba. Valami olyasmit írtak, hogy az Ön fiókjában szokatlan művelet történt, ezért ideiglenesen elvesztettem a hozzáférési lehetőségemet. Jézus. 13 blogom, ebből 7-8 igazán fontos, 3 komoly irodalmi google-site-om (egyékben teljes írói archívumom), 5 év alatt írt és kapott minden levelem (gmail) válik hozzáférhetetlenné, ha kizárnak a saját fiókomból. Szerencsére voltak visszaállítási lehetőségek, ezek közül az SMS látszott a leghasználhatóbbnak: ha bekopogom mobilom számát, küldenek rá egy kódszámot, azzal visszaállíthatom a fiókot. Hát kínos pár perc volt. Szerencsére sikerült a művelet, megkönnyebbültem. Vesszen az az egy blogocska, fő, hogy minden egyéb megvan.

Csak mostanában gondoltam arra, hogy egy ilyen eset bármikor újra előfordulhat, kellene valami elővigyázatossági intézkedést tennem. A leveleim szerencsére gépben is megvannak mind, az Outloock-kal használom a gmailt, rendszeresen archiválok. A blogok biztonsági másolatait sem gond elraktározni, akár havonta ismételni. De akkor még ott vannak a google-site-ok és más egyebek. Valami generálisabb megoldás kellene.

Arra jutottam, hogy nyitok egy új gmail-fiókot, új mailcímmel és új jelszóval, és az újnak hozzáférést biztosítok a régihez. Ha egyikkel nem, be tudok majd lépni a másikkal. De ez így sajnos nem működik, viszont az egyes egységeknél felvehetem társtulajdonosként a másik identitásomat. Ezt is tettem: minden bloghoz és sitee-hoz külön meghívtam magam társ-adminisztrátornak. Így most elvben a legfontosabb helyeket két helyről is el tudom érni.

Miközben a blogokba hívogattam meg magam, észrevettem, hogy az irányítópulton van egy "Törölt blogok" gomb. Eddig észre sem vettem. Hát bizony ott van alatt a törölt blog neve (Honlap optimalizálás), és hogy a rendszer spamnak minősítette. De lám csak: van egy VISSZAÁLLÍTÁS opció.

Megörültem, megnyomtam. A művelet ugyanaz: adjak mobilszámot, küldenek kódot. Megtörtént. Nyitnám az oldalt, helyette egy szöveg a rendszertől: mivel az sms-kódot megadtam, így már látják, hogy létező személy vagyok, ezért valószínűleg alaptalanul minősítették spamnak a blogomat, amiért is elnézésemet kérik. Az operátorok egy napon belül elbírálják, hogy visszaállítják-e az oldalt.

Itt tartunk most. Persze: ha vissza is kapom, másfél hónap alatt a 3-as PageRank értéke nyilván elveszett, és én is töröltem a rá mutató linkeket. De már kíváncsiságból kivárom, mi lesz a vége.