Télikertek Budapesten - Terasz beépítés

Télikert építés - Budapest Terasz
A Kéhli-vendéglő télikert-terme. Óbuda - Budapest Terasz. Az étterem Krúdy törzshelye volt
A télikertek, pálmaházak divatja eredetileg a ködös Albionban kezdődött, amikor az angol gyarmatbirodalom óhatatlanul magába szippantotta a gyarmatok egzotikumát. A különleges délszaki növények az elnyerték az arisztokraták tetszését és igyekeztek lakásukban különleges pálmákat, trópusi és szubtrópusi növényritkaságokat elhelyezni. Ám egy idő után egyre kínosabb volt ezeket kerülgetni és napfényt sem kaptak eleget a ködös-esős időszakokban.

Nosza, tegyük őket egy helyre, ahol több nap éri őket. No de hová?

Leleményes építészek hamar felismerték az igényt, és megtervezték a kastélyok, kúriák megfelelő átalakítását: vagy beüvegezték a nagyobb nyitott tereket (erkély, terasz), vagy hozzáépíttettek a házhoz egy-egy üvegpavilont. Lehetőleg déli fekvésűt.

És láss csodát: itt még a gyér napsütésben is indokolatlanul meleg lett az ájer. A fikuszok és egyebek remekül érezték magukat, és volt mivel a báróéknak dicsekedni. Ha pedig már ilyen kellemetes szobája lett a kastélynak, miért ne szolgálhatná fel a személyzet ott az ötórai teát.

Szecesszió Magyarországon

Budapestre viszont csak jóval később, a szecesszió elterjedése idején költöztek be a növényházak. Igazi kultusza a télikerteknek nem alakult ki, de számos remek olyan épületet ismerünk ma is a magyar fővárosban, amelyekben télikertet alakítottak ki tervezőik. A kép alatti linkre kattintva megtekinthetők Magyarország legszebb télikertjei.