Kellemes terasz építése fapadlózattal

Beépített terasz és télikert építés
Fából épült beépíthető kerti terasz Bp.

Télikert vagy terasz alap készítése

Nem tudjuk eldönteni, hogy szükségünk van-e teraszra vagy télikertre? Próbáljunk saját kezűleg fapadlózattal ellátott teraszt építeni. Ha úgy döntünk, hogy az általunk tervezett terasz jó szolgálatot tett a nyár folyamán, szakemberek segítségével állandó télikertet építtethetünk, vagy beépíthetjük meglévő teraszunkat.
A gerendákat egymástól 60 cm-es távolságban helyezzük el a padlódeszkák irányára merőlegesen tervezzük. A gerendákat nemcsak egymással párhuzamosan, hanem lehetőleg egy síkban kell lefektetni. Semmi esetre se lejtsen azonban a terasz a ház felé, mert az esővíz a fal felé folyna. Előnyös, ha a terasz a háztól kifelé lejt. A gerendákat a homokágyba alapozzuk, amely a tartós fagytól is védi. A legalább 2 cm vastag vörösfenyő padlózatot magunknak kell gombavédő alapozással és favédő lakkal impregnálni. Mindkét művelet az összegezés után végezhető el, egy záró réteget azonban ez előtt kell felhordani.
A deszkákat kb. 1 cm-es távolságban helyezzük el a levegőáramlásénak biztosítására. Az azonos távközöket vékony fabetétekkel biztosíthatjuk.
A deszkákat a felső oldalon leélezzük. Így mezítláb sem fogunk szálkába lépni.
Ugyanebből a célból a szegeket is besüllyesztjük.
Két gerenda között virágtartókat vagy kis homokládákat alakíthatunk ki a verandán.
Az idő-járásállóság céljából a szerkezete hatásos favédő anyagokkal vonjuk be.
Az így elkészült teraszon eltöltött órák során eldönthetjük, hogy szeretnénk-e profi szakemberek segítségével télikertet építeni.