Kvantumszámítógépek programozására készül a Microsoft

Q# kvantumszámítógép programozása
Q# programnyelv

Fejlesztői eszközöket adott ki a szoftvergyártó


Az asztali számítógép, a laptop és a szerver után a kvantumszámítógép jelenti a jövő technológiai fejlődésének jelenleg belátható csúcsát. A kvantumgépek megalkotását már évtizedekkel ezelőtt megjósolták, de az utóbbi években jelentős előrelépés történt a hardver megalkotása felé. A pontos időpontot egyelőre nem ismerik a kutatók, az azonban egyértelműen látszik, hogy a belátható jövőben elkészül majd a működőképes modell. Mivel az új technológiájú számítógéptípus üzembe helyezésekor szoftverre és programozóra lesz szükség, aki képes használni az új vasat, ezért a Microsoft megkezdte a nyílt forráskódú kvantumprogramozást. A kiadott programcsomag Microsoft Quantum Development Kit néven bárki számára elérhető, aki szeretne majd kvantumprogramozóvá válni.

A Quantum Development Kit tartalma


A Quantum fejlesztői készletben megtalálhatjuk a kvantumszámítógépek programozására fejlesztett programozási nyelvet, a Q#-t, egy szimulátort, mely képes modellezni egy 30-qbittes kvantumszámítógépet, egy dokumentációs válogatást, és néhány könyvtárat és elkészített programot, mely alapul szolgálhat a további fejlesztésekhez.

A kvantumszámítógép szimulátor


A fejlesztői készletben található kvantumszimulátor lehetőséget nyújt a programozók számára, hogy saját hardveren próbálják ki a megírt programokat. A letölthető szimulátor mellett a Micosoft egy jóval nagyobb teljesítményű virtuális gépet is ajánl, ami az Azure felhőszerver szolgáltatás keretein belül működik. A laptopra is telepíthető szimulátor 30-qbittes, a felhőszerverben telepített 40-qbittes számítási kapacitással rendelkezik. A programozói interfész szerepét a Microsoft Visual Studio tölti be, ezért a programozók ismerős környezetben dolgozhatnak.

A Microsoft célja a kiadott fejlesztői készlettel elsősorban az, hogy megtalálja azokat az embereket, akik rendelkeznek a szükséges gondolkodásmóddal, amire a kvantumszámítógépek programjainak megírásához van szükség. A kvantum hardver kifejlesztésére, a kvantum processzorra még várni kell, de az operációs rendszer készítő cégóriás jóvoltából már felkészült szakemberek várhatják a szuper-gépeket.

Kvantumszámítógépek hatékony és gyors programozására készül a Microsoft a jövőben, ha sikerül elérni a célt. A Microsoft kvantumszámítógépek programjainak elkészítéséhez szükséges fejlesztői készletet adott ki, mely letölthető a cég weboldaláról és tartalmaz egy kvantumszimulátort is a Q# programnyelv mellett, ezenkívül néhány programpéldát a jobb eligazodás érdekében. Ha szeretnél még újdonságokkal megismerkedni, az alábbi témákat ajánljuk olvasásra: Q# nyelv, kvantum számítógép javítása, Microsoft szoftver, szimulátor telepítése, szoftver vásárlása, Asus hardver szerviz laptopok

Nincsenek megjegyzések: