A laptop akkumulátor második élete

Laptop akkumulátor javítás
Ahány laptop, annyi akkumulátor típus

Cserélhetőek a hibás akkumulátorcellák?


A laptop előnye a személyi számítógépekkel szemben hordozhatóságában, mobilitásában rejlik. Egy laptoppal felszerelkezve a hosszú repülőgépút alatt is dolgozhatunk a felhők felett. A laptop haszna tehát az akkumulátor teljesítményén múlik: nagyobb teljesítmény, hosszabb üzemidő.

Mit tehetünk, ha tönkremegy az akkumulátor?


Különösen a régebbi laptop típusok esetében gyakran előfordul, hogy autonóm üzemmódban csak 15-20 percnyi üzem ideig bírja a laptop. Ilyenkor természetesen a legegyszerűbb, ha új laptop akkumulátort vásárolunk, erre pedig a legjobb hely a laptop szerviz, ahol szakemberek segítenek kiválasztani a megfelelő telepet, hiszen szinte minden laptop típus egyéni formájú és csatlakozású akkumulátorral rendelkezik.

Régebbi laptop esetében a szakember után-gyártott akkumulátort is ajánlhat, melynek lényegesen olcsóbb az ára az eredetihez képest.

Mit tegyünk, ha nem akarunk új laptop akkumulátort venni?


Lehetőség van az akkumulátor cellák cseréjére. A munka nem a legegyszerűbb, de megfelelő felkészültség mellett otthon is megpróbálkozhatunk vele, illetve Budapesten egyes szervizek is vállalkoznak rá. A laptop akkumulátorának műanyag burkolatát csak szakember bonthatja fel, hiszen a szakszerűtlen javítás után tűz és robbanásveszélyessé válik az alkatrész.

Az egyes cellák lekapcsolását a megfelelő sorrendben kell elvégezni, hogy az újabb laptopokban lévő ellenőrző elektronika ne blokkolja le az áramköröket. Az új cellákat ponthegesztéssel rögzítik, ezután következik az ellenőrző elektronika programjának „nullázása”.

A laptop akkumulátor elektronikája emlékszik a korábbi töltések számára és az akkumulátorcellák kapacitáscsökkenésére. Azért kell újrahúzni a programot, hogy az új cellák maximális kapacitással töltődjenek. Végül a műanyag ház ragasztása van csak hátra.

A laptop akkumulátor meghibásodása esetén a legolcsóbb és legjobb megoldást a szervizben választhatjuk ki szakember segítségével.