Terasz fűtés, beépítés - üveg erkély

Teraszfűtés infra hősugárzókkal

kültéri infra terasz fűtés
Infravörös hősugárzók a teraszon

Infrafűtés a teraszon

A kerthelyiségek vagy kültéri teraszok csak nyári időszakban kellemes klímájúak, a fűtési szezon beköszöntével nem tudják betölteni funkciójukat. Megoldás lehet a beépítés, ám ezzel elveszítik szabadtéri jellegüket. Lehet azonban fűtési rendszert telepíteni a helyszínre, ám a fedetlen és/vagy széljárta placcok esetében a hagyományos technológiával nem megyünk semmire: a radiátorok vagy olajkályhák által felmelegített légtömeg felszáll, elviszi a levegőmozgás. Hatékony megoldásként egyedül az infrapaneles fűtési rendszer telepítése jelenthet: az infravörös sugárzók közvetlenül a teraszon tartózkodók testét melegítik fel. A célra használhatunk nagy teljesítményű infra sötétsugárzó paneleket (képünkön), ezek egy félig nyílt teraszhelyiséget akár téli fagyok idején is komfortossá tesznek. Az áramfogyasztásuk ugyan jelentős, de egy Budapesti vendéglő forgalma bőven fedezi.

Nyári terasz téli beépítése, fűtése

Terasz beépítés, beüvegezés
Télikert építés teraszbeépítéssel Budapesten

A lakteret kiegészítő, speciális klímájú helyiség - úgynevezett télikert - már a ház tervezése során bekerülhet a megépítendő házelemek közé, régebben azonban erre nemigen gondoltak az építkezők: sem divatban nem volt, sem a beruházás költségvetését nem akarták terhelni vele. Helyette inkább egy nagy kerti teraszban gondolkodtak, s amikor elkészült, benépesítették napfény- és melegkedvelő növényekkel. Pompáztak is a nyár folyamán a leanderek, citromfák, kaktuszok. Ősszel azonban sárgulni, satnyulni kezdtek - a tulajdonos tudta, ha nem akarja, hogy a beköszöntő hidegben elpusztuljanak, be kell vinnie őket a lakásba.

Ez így zajlott évről évre: a telet a növények a lakásban vészelték át. Csakhogy közben szépen növekedtek. A kis cserepet nagyobb váltotta, majd már ládikára, kis dézsára lett szükség, mígnem a növény és a számára szükséges föld dézsástul már megemelhetetlenül nehéz lett. Valahogy orvosolni kellene ezt a problémát. Vagy be kell építeni a teraszt, vagy meg kell oldani gazdaságosan a teraszfűtést. Vagy inkább is-is.

Üveg terasz beépítés


A legegyszerűbb megoldás a nyári terasz beépítése, azaz beüvegezése és befedése.

Az így kialakított télikert viszonylag olcsó beruházás, ugyanakkor a funkcióit tekintve semmivel sem rosszabb, mint egy eleve növényszobának szánt helyiség. A terasz beépítése során ügyelni kell számos szempontra, ezekről szakcikkekben bőven olvashatni, ha valaki önállóan szeretne üvegszobát létesíteni, ám ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ha erre szakosodott szolgáltató céget veszünk igénybe, egy másik cég hozhatja az infrafűtési technológiát.

A budapesti télikertépítők pontosan tisztában vannak a munkálatok jellegével, és ismerik az alkalmazandó technológiákat, nyersanyagokat és beépítendő kész elemeket. Ezek közül a legfontosabb természetesen a tartószerkezet, amely a súlyos üveg lapokat, ajtókat és ablakokat, valamint a tetőt tartani fogja. Leggyakrabban alumínium profil szolgál a konstrukció elkészítéséhez alapul. A tolóajtók és bukóablakok kész termékként kerülnek beépítésre, a tetőszerkezet megépítése a helyi viszonyoknak megfelelően zajlik.

A teraszos télikert tájolása


Fűtés nélküli beépítésre leginkább a déli, keleti és nyugati fekvésű teraszok alkalmasak, ezek az átmeneti évszakokban meleget produkálnak, télen pedig kellemes hőmérsékletet biztosítanak ahhoz, hogy a délszaki, mediterrán vagy karibi növénykülönlegességek átvészeljék a hideg évszakot. Északit csak akkor alakítsunk át, ha a teraszfűtés megoldható.

Nyáron azonban árnyékolása van szükség, pokoli meleg tud lenni verőfényes napokon az üveg felületek alatt, a legcélszerűbb reluxát alkalmazni. Meg kell oldani a beépített terasz szellőzését is.

Beüvegezésre nemcsak a földszinti teraszok, hanem az emeleti erkélyek is alkalmasak. A kisebb helyen és a nagyrészt az épület által meghatározott területen nincs lehetőség tágas szobakertek létesítésére, de néhány nagyobb szobanövény egy kényelmes ülőgarnitúra társaságában a beépített loggia vagy balkon belterében is elfér és a nagy üvegtáblák mögött a hűvös napokon is kellemes klíma kényezteti az otthon lakóit.

< Télikert és terasz Budapest >: teraszok téli beépítése, beüvegezése. Beépített terasz fűtése infrasugárzókkal, loggia vagy üveg balkon létesítése, berendezése Magyarország területén garanciával, kedvező áron. Infrapaneles fűtőrendszer kiépítése, félig nyílt kültéri teraszok infrafűtése Budapesten

Nincsenek megjegyzések: