Új szintre lépett az AMD és Intel processzorversenye

Intel és AMD processzorok
Processzor teljesítmény verseny

Laptopok számára is érkezik a Core i9 és a Ryzen 9


Majdnem 10 éve nem volt komolyabb változás az Intel csúcskategóriás processzorainak elnevezésében. A korábban piacra dobott Core i3, i5 és i7-es processzorok már régen megértek a frissítésre, a processzorok teljesítményversenye most ért el arra a szintre, hogy valamilyen komolyabb dobásra volt szükéség. A csúcskategóriában az AMD a Ryzen 9-et jelentette meg, ezzel próbál teljesítményben és marketingben is konkurálni az Intel a Core i9-el.

Csúcsteljesítmény asztalon és laptopon


A csúcskategóriás Intel processzorokban akár 12 magot is kaphatunk, ha hajlandóak vagyunk a magas árat megfizetni. A gyártók egyelőre a teljesítmény terén próbálják egymást túlszárnyalni, ezért a desktop processzorok piacán hajtanak erősen. Mivel a laptopok számára gyártott processzorok, méretük és melegedésük okán meglehetősen visszafogottak, butítottak, ezért a mobil platformra készült, kisebb teljesítményű alkatrészekre egyelőre várni kell.

Az intel Core i9 kiadott processzorának, a i9-7900X paraméterei a következők:


14 nanométeres méret, 10 mag 20 szálon, 3,30 GHz vagy turbo üzemmódban 4,3 GHz, vagy pedig a Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0 Frequency technológiával 4,50 GHz. A processzor laptopban való használhatóságát erősen korlátozza, hogy 140W a fogyasztása maximális teljesítménynél.

Az új lapka akár 128 GB DDR4-es memóriát is képes megfelelő módon kezelni. Ennél is jobb hír a kütyük és kiegészítők kedvelői számára, hogy a processzorhoz érkező lapkakészlet képes 14 USB portot kezelni, valamint 10 USB 3.0-ás portot.

Jelen állás szerint az AMD Ryzen 9 processzorai teljesítmény terén némileg lemaradtak az Inteltől, azonban ezt jól kompenzálják az alacsonyabb árral, így például a 12 magos Core i9 méltó ellenfele lehet a 16 magos AMD processzor, mely a több párhuzamos feldolgozást igénylő videofeldolgozásnál jobban teljesíthet.
Új szintre lépett az AMD és Intel processzorversenye, melynek valódi nyertesei a laptop vásárlók lehetnek. A processzorok teljesítményének versenyében az Intel a Core i9-el, míg az AMD a Ryzen 9-el próbál csúcsteljesítményű gépet alkotni, a választás már a vásárlón múlik, attól függően, hogy milyen laptopra vagy számítógépre van szüksége. Néhány további érdekes olvasnivaló téma: laptop, processzor, Intel, AMD, i9, Ryzen 9, processzor teljesítmény.

Nincsenek megjegyzések: