5 tipp a rajzszén felhasználására

rajzszén

A művészek, alkotók előszeretettel használják a rajzszenet sokoldalúsága miatt. Mivel ugyanis jól maszatolható, sokkal gyorsabban tudunk nagy felületeket befedni vele, ráadásul az árnyékolásban is hatékonyabb. Készülhetnek rajzszénnel portrék, tájképek, de csendéletek is. Használata azonban nem olyan könnyű, mint a grafité.

Aki először próbálkozik rajzszénnel alkotni, több nehézségbe is ütközhet. Az alábbiakban adunk 5 tippet, hogy könnyebb legyen a művelet. Ha rajzszén vásárlása és felhasználása előtt állsz, olvass tovább!

1.     Óvatosan használd fel a rajzszenet!

A rajzszén fent részletezett előnye hátrány is lehet a kevésbé gyakorlottak számára. Pillanatok alatt elmaszatolódik kezünkön, az asztalon, sőt, a papírlapon is. Érdemes tehát óvatosan használni, és egy rongy vagy papír zsebkendő segítségével megfogni. A rajzszén e hátrányán óvatosság, körültekintés és gyakorlat segít.

2.     Kend szét a rajzszenet!

Miután felvittük a rajzszenet a papírra, el kell kennünk elképzelésünk szerint. A következő módokon tehetjük ezt meg:

  • kendővel
  • fültisztító pálcikával
  • ujjal
  • vízbe mártott ecsettel

Érdemes kísérletezni, mert a különböző technikák különféle eredményekhez és hatásokhoz vezetnek. A vizes megoldásnál válassz vastagabb papírt, ami nem ázik át.

3.     Használj szénceruzát is!

Ha határozottabb vonalakat vagy apró részleteket szeretnél megrajzolni, dolgozz szénceruzával. Ez gyakorlatilag egy faborítású szénrúd.

4.     Távolítsd el a felesleges rajzszenet!

A szénrajzról el tudjuk távolítani a felesleges szenet. Ehhez monopol- vagy gyurmaradír kell. Persze próbálkozhatunk zsebkendővel is.

5.     Ne feledd fixálni a munkád!

Mikor elégedett vagy a munkáddal és teljesen befejezted, fontos, hogy használj fixatív szert. Enélkül ugyanis elmosódik a mű. Ha fixatívot permetezel a képre, egy réteg keletkezik a szén fölött, így az nem maszatolódik.

A szer nem kimondottan egészséges, ezért érdemes szabad levegőn vagy szellős helyen használni. Fontos, hogy a permetezés után a kép már nem módosítható.

Összegzés: A rajzszén sokoldalú anyag, mellyel többek között izgalmas portrék, tájképek vagy csendéletek jöhetnek létre. Kicsit nehezebb bánni fele, mint a grafittal, de a különleges tónusokért és hatásokért megéri próbálkozni. A fenti tippek, valamint az időráfordítás és a gyakorlat segítségével megtanulható a rajzszén használata.

Nincsenek megjegyzések: