Ingadozik a laptopba szerelhető SSD-k ára

Notebook SSD meghajtók

Laptop SSD memória csere szerviz
SSD memória cseréje laptopban. (x)

Gyors merevlemezes tároló helyből a sok sem elég

A laptop vásárlásnál a képernyő mérete, a processzor sebessége után a memória és az operatív tár mérete és sebessége a meghatározó tényező. A felhő alapú szolgáltatások terjedése nyomán egyre jobb áron tudjuk elérni az internetes tárhelyeket, mégis szükségünk van privát tárhelyre, melynek mérete a lehető legnagyobb kell, hogy legyen. A merevlemezek méreteinek növekedésével együtt járt a hozzáférési idő növekedése, ezen változtatott a gyors SSD-k megjelenése. A flash-alapú merevlemezen nagy mennyiségű adatot tárolhatunk úgy, hogy a lehető legoperatívabban tudjuk elérni, ez gyakran kényelmesebb mint a felhőben történő adattárolás.

Az SSD lemezek ellen szólt sokáig a drága árszabásuk. Az utóbbi években a megszokott piaci trend a laptopba való SSD lemezek árának folyamatos csökkenése volt, ez azonban most megváltozott, méghozzá a vásárlók szempontjából rossz irányba indult meg a NAND chipek ára, ami annyit jelent, hogy 6-10 százalékot emelkedett az aktuális negyedév eddig eltelt részében, ez pedig többek között a kliens SSD meghajtók árszabásának mértékére is hatással van. A drágulás oka a flash-alapú komponensek iránti megnövekedett kereslet, ami azzal magyarázható, hogy minden piaci szegmensben növekszik a memóriák utáni kereslet.

A laptopokra is kiható árak alakulását a memóriatőzsdén követhetjük nyomon, ahol 6-10 százalékos áremelkedést mutatnak az MLC NAND chipek, és 6-7 százalékosat a TLC-k. Az eSeSDé-meghajtók esetében ez sajnos gyakran megugrik, például az 500 gigabájtos Samsung 850 EVO ára bruttó 43-45 000 forintról nem egészen fél év alatt 52 000 forintra emelkedett, ami 18%-os drágulást jelent.

Valójában sem a mobil-PC-gyártókat, sem a laptop forgalmazókat nem érte váratlanul a drágulás, hiszen a gazdasági válság utáni viszonylagos fellendülésben a kereslet sokkal gyorsabban növekszik, mint ahogyan a gyártók növelni tudnák kapacitásukat, emellett a hagyományos tárhelyek használói is egyre többen térnek át a mozgó részeket nem tartalmazó lemezekre, ami szintén keresletnövekedéssel jár, még akkor is, ha az általános notebook eladási számok esetleg változatlanok maradnak.

Tudni érdemes, hogy a hardvergyártók em egységesítették meghajtóik szabványát, ezért jelenleg nagyon sokféle csatlakozótípussal szerelt meghajtót találunk a piacon. Mobil számítógépünk típusának ismeretében választhatjuk ki a megfelelő alkatrész a Google segítségével megtalált webáruházban. Keress rá: laptop SSD.


Ingadozik a laptopba szerelhető SSD meghajtók ára. A notebook készülékekben is jó teljesítményt nyújtó SSD memóriák és meghajtók ára folyamatosan emelkedik, ami a megnövekedett kereslettel magyarázható. További érdekes témák érdeklődők számára: laptop, SSD kártya, memória, árak, adattárolás, felhő tárhely, felhőszerver, HDD meghajtó.

Nincsenek megjegyzések: