Hogyan csatlakoztass két kijelzőt a laptophoz?

Laptop kijelző csatlakoztatás
Laptop három kijelzővel

Videokártya használat kezdőknek


Ha arra van szükséged a munkádhoz vagy a játékhoz, hogy két kijelzőt csatlakoztass az asztali számítógéphez, vagy egy külső kijelzőt a laptophoz, akkor ezt meglehetősen egyszerűen megoldhatod, azzal a ritka kivétellel, ha belső, integrált videokártya van az asztali számítógépben egyetlen kimeneti csatlakozóval.

A Windows 10, 8 és Windows 7 operációs rendszerek esetében is könnyű és egyszerű második kijelzőt csatlakoztatni a laptophoz.

Ha asztali számítógéphez szeretnénk több kijelzőt csatlakoztatni, akkor arra van szükség, hogy a videokártya több kimenettel, csatlakozóval rendelkezzen. A jelenleg kapható modellek közül szinte mindegyik ilyen. A laptop esetében a külső kijelzőt a laptop oldalán vagy hátoldalán található HDMI, VGA vagy Thunderbolt 3 csatlakozókba kapcsolhatjuk be. Abban az esetben, ha új laptopot vásároltál és a laptop csak HDMI csatlakozóval rendelkezik, a régebbi típusú kijelzők csatlakoztatásához adapterre, átmenetre lesz szükséged. A HDMI csatlakozón keresztül a laptop hangot és képet is közvetít, ezért a Windows 10 és régebbi rendszerek esetében a jobb alsó sarokba a tálcán az óra mellett a hangerő szabályozó gombra kattintva, a jobb felső háromszög segítségével kiválaszthatjuk, hogy a laptop belső hangszóróját vagy a HDMI átalakítón található vonalas kimenetet szeretnéd használni.

A kijelzők csatlakoztatását a laptophoz vagy a PC asztali számítógéphez minden esetben kikapcsolt állapotban kell elvégezni, mindenképpen áramtalanítsuk a hardvert, a rövidzárlat megelőzése érdekében.

Ha a laptophoz kikapcsolt állapotban csatlakoztatjuk a kijelzőt, akkor a legtöbb esetben bekapcsoláskor a rendszer automatikusan felismeri és beállítja azt.

A felismert kijelző finomhangolását a kijelző beállításainál végezheted el, itt három üzemmód közül választhatsz:

  • Kijelző klónozása – Mindkét kijelzőn ugyanaz a kép jelenik meg. Ha a két kijelző felbontása különböző, akkor az egyik kijelzőn rosszul fog megjelenni a kép, mivel mindkét hardver eszközön egyforma beállításokat érvényesít a rendszer.
     
  • Egyetlen kijelző használata
     
  • Asztal kiterjesztése a kijelzőn – a Windows munkaasztalát kiterjeszti a két vagy több kijelzőre, így lényegében egyetlen felületként működhet az egymás mellé helyezett több kijelző a laptop kijelzőjével együtt.


Hogyan csatlakoztass két kijelzőt a laptophoz, és milyen csatlakozót használjak ehhez? Külső kijelző vagy minitor gyors és egyszerű csatlakoztatása a laptophoz vagy hordozható személyi számítógép videokártyájához egyszerűen és gyorsan, a legjobb képminőség érdekében. További érdekes és izgalmas kifejezések az olvasók számára: laptop kijelző, monitor, csatlakozó, csatlakoztatás, videokártya.

Nincsenek megjegyzések: