4 jel, hogy elöregedett a laptop akkumulátor

A laptopok akkumulátora jellemzően a legrövidebb élettartammal megáldott alkatrészei a hordozható gépeinknek. Éppen ezért ahhoz, hogy kitölthessék maximális élettartamukat nagyfokú odafigyelést igényelnek. Ebbe beletartozik a gondos töltés, a megfelelő tárolás és a rendeltetésszerű használat mellett a mindennapi gondozás is. Azonban még így is előbb utóbb elöregedhetnek az energiatárolók. Az alábbiakban összegyűjtöttünk arra 4 jelet, hogy elöregedett a laptop akkumulátorunk.

Mitől függ az akkumulátor élettartama?


Számos tényező hatnak az energiatárolók élettartamára. Ezek között vannak gyártásból és felhasználásból származó tényezők is. Az alábbiakra éppen ezért mindenképp érdemes figyelnünk:
akkumulátor származása (gyári, vagy utángyártott)
  • gyártó
  • laptop hardveres energiaigénye (pl.: gamer laptop)
  • laptop kijelző mérete és fényereje
  • laptop hűtése
  • akkumulátor töltési szokások
  • rendszeres karbantartások megléte
Mindezek a tényezők egyszerre és hosszútávon hathatnak az akkumulátor élettartamára. A rendszeresen tisztított, megfelelően töltött, jó hűtéssel rendelkező laptop akkumulátora valószínűleg több évig kiszolgálhatja igényeinket.

Azonban így is eljön az idő, mikor már túlkorossá válhat energiatárolónk. Az alábbi jelek mindenképp árulkodók lehetnek:

1, Gyors merülés


Természetesen ez lehet a legegyértelműbb jel, arra hogy laptopunk akkumulátora elöregedett. Ráadásul a helyzet drámaiságát jelzi az is, hogy milyen folyamatok során milyen sebességgel merül az akkumulátor.

Elsőként valószínűleg az hardver igényesebb feladatok kezdik csak ki a töltöttségi szintet, majd az idő múlásával már egy táblázat, vagy szövegszerkesztés is drasztikusan megcsapolhatja a tárolt energia mennyiségét.

2, Nem ad töltést


Aggodalomra adhat okot, hogyha az akkumulátor már a bekapcsolás pillanatában sem ad töltést. Ez több okból is előfordulhat. Elképzelhető, hogy még kikapcsolt állapotban is drasztikusan veszíti a töltést az energiatároló, vagy ami még rosszabb fel sem veszi.

Amennyiben ezt tapasztaljuk, akkor az jó eséllyel egy akkumulátorcserét víziónál a felhasználó számára.

3, Hirtelen töltöttség változás


A hirtelen töltöttség változás jelentheti az akkumulátor gyengülését, de szoftveres problémát is jelezhet. Utóbbi esetben a váratlan ugrálás a kijelzett értékben a belső mérőegység hibáját jelentheti. Tehát nem feltétlenül kell egyből új akkumulátor után néznünk, először inkább telepítsük újra az akkumulátor illesztő programját. Amennyiben ezt követően is fennáll a probléma, akkor már az akkumulátorban kell keresnünk a hibát.

4, Nem használ a kalibrálás


Amikor úgy érzékeljük, hogy gyengül az akkumulátor a kalibrálás még jelenthet egy végső mentsvárat. Ilyenkor a teljes merítéssel és töltéssel új életet lehelhetünk bele átmenetileg, de hosszútávú megoldásként ne tekintsünk erre a módszerre is.

Amennyiben már a kalibrálás sem használ, akkor akkumulátorunk ténylegesen az utolsókat rúgja. Emiatt mindenképp javasolt inkább előbb, mint utóbb új akkumulátor beszerzése az erre szakosodott laptop akkumulátor webáruházakból.

Összefoglalva:



A laptopunk akkumulátora tehát előre képes jelezni nekünk, ha életútjának végére ér. Ezért mindenképp érdemes figyelnünk az apró jeleket, nehogy váratlanul érjen minket energiatárolónk lassú halála. Ha mindenképp cserélni kell a laptop akkumulátor cellát, akkor ehhez érdemes elolvasni a Laptop akkumulátor cella cseréje című cikket.





Nincsenek megjegyzések: