Thermoplaszt hőre lágyuló műanyaggyártás


Műanyag termék készítése fröccsöntéssel


Lágy műanyag formázása
Műanyag fröccsöntőgép működése
Amikor a műanyaggyártásról esik szó, a thermoplaszt eljárások közül ki kell emelnünk a két legfontosabbat: extrúzió és fröccsöntés, ritkábban hallunk a rotációs öntésről.

A műanyag tartályok gyártása során fröccsöntést vagy öntést alkalmaznak, hiszen az extrúzió során csak egy- kétdimenziós műanyag alkatrészek gyárthatók, szinte végtelen hosszúságban.

A fröccsöntés technológiával azonban szinte tetszőleges alakú tárgyakat gyárthatunk, nagy nyomású polimerömledék melegítésével és formába lövellésével. Itt meg kell jegyeznünk, hogy egyes feladatokra csak varratmentes ipari tartályokat alkalmazhatunk, melyeket rotációs öntéssel készítenek.

A thermoplaszt eljárások előnyei


A nagy volumenű thermoplaszt műanyag formázások típusainak a legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag hulladékmentesen biztosítják a termékek gyártását, mely újra feldolgozható.

A fröccsöntés és az extrúzió nagy mennyiségű műanyag eszköz gyártására alkalmas rövid időn belül. Az öntési technológia számtalan előnye mellett azonban valamivel alacsonyabb volumenű, ezért csak speciális tartályok hordók és eszközök gyártása esetén alkalmazzák.

A fröccsöntés működési elve


A fröccsöntés alapvető működési elve, hogy a felolvasztott műanyagot belefecskendezzük a termék öntősablonjába. A lágy műanyag felveszi a sablon formáját, amit kihűlés után megtart. A lágy műanyag alakítása rendkívüli pontosságot tesz lehetővé. A lágy műanyagot nagy nyomással juttatják a bonyolult formájú sablonba, az pillanatok alatt felveszi alakját és azonnal hűthető is a termék. Bár a fröccsöntőgép működése szakaszos, rendkívül termelékeny, több tartály is elkészíthető rövid időn belül, azonban ezek űrmértéke behatárolt.

Az elsősorban a hőre lágyuló polimerekre, tipikusan PE, PP, PS, PVC, PMMA, ABS, POM, PC, stb. anyagokra kidolgozott eljárás alkalmazható a hőre nem lágyuló polimerek feldolgozása terén is.

Mivel a műanyag fröccsöntése, befúvása nagy nyomással és kis keresztmetszeten keresztül történik, csak magas viszkozitású alapanyag alkalmazható, ebben a gyártási eljárásban.




Thermoplaszt hőre lágyuló és formázott műanyaggyártás Magyarországon.A hőre lágyuló thermoplaszt műanyaggyártás segítségével készülnek az ipari tartályok, a fröccsöntés mellett a rotációs öntés technológiájának alkalmazásával. Néhány olyan téma, melyet érdemes megismerni: műanyag tartály ára, előregyártott műanyag termékek, gyártás ipari mennyiségben, műanyag ablak extrúziója.

Nincsenek megjegyzések: